Σπόροι Τσία-Chia: Ιδιότητες, οφέλη και χρήσεις
Τι είναι οι σπόροι Τσία;
Οι σπόροι Chia είναι μικροί μαύροι σπόροι από το φυτό Salvia hispanica, το οποίο προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική
. Οι σπόροι Chia συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Συχνά γίνεται αναφορά σε αυτούς ως υπερ-τροφή (superfood) λόγω των ποικίλων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.
Είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό
. Άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη) και στην λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν τους σπόρους Chia άφοβα καθώς είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και λακτόζης!
Ποια η διατροφική τους αξία;
Όπως είπαμε και πιο πριν είναι ένα τρόφιμο με πλούσια διατροφική αξία, που διαθέτει «καλά» λιπαρά, υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα
σε φυτικές ίνες και επαρκή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου κ.α
Πάμε να δούμε αναλυτικά σε μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά την διατροφική αξία των σπόρων Chia.
100γρ 28,3γρ
Ενέργεια (kcal) 486 138
Λιπαρά g 30,74 8,,71
–Κορεσμένα λιπαρά g 3,3 0,94
-Μονοακόρεστα λιπαρά g 2,3 0,65
-Πολυακόρεστα λιπαρά g 23 6,7
Υδατάνθρακας g 42,74 11,94
Φυτικές ίνες g 34,4 9,8
Πρωτεΐνη g 16,54 4,69
Ασβέστιο mg 631 179
Σίδηρος mg 7,72 2,19
Μαγνήσιο mg 334 95
Φωσφόρο mg 860 244
Κάλιο mg 407 115